tema: Drift og vedligehold
Hvem kontrollerer, at 20 år gamle vindmøller må køre videre?
Når den estimerede levetid på 20 år er nået, skal vindmøllen med jævne mellemrum gennemgå et ekstra sikkerhedstjek. Det er blevet bestemt i Energistyrelsens vindmøllecirkulære, som også udmønter, hvad der skal kontrolleres.
Af Torgny Møller
Over halvdelen af Danmarks vindmøller er over 20 år. Det er kommet bag på en del ejere til disse møller, at de ikke blot kan fortsætte driften efter den nye bekendtgørelse fra Energistyrelsen, der trådte i kraft fra 1. januar 2021, og med den et påbud om ekstra sikkerhedstjek på ældre møller.
Spørgsmålet er så, hvordan det ekstra sikkerhedstjek kontrolleres, og hvad konsekvensen er, hvis det ikke sker? Der foretages ikke direkte kontrol af, om alle møller, som fortsætter driften udover deres design-levetid, får foretaget det udvidede serviceeftersyn. Det bliver til gengæld kontrolleret, om de servicefirmaer, der er ISO9000-certificeret til at udføre vindmølleservice, har overholdt krav om ekstra kontrol af ældre møller.
”Servicefirmaernes rapporter over hver enkelt vindmølle skal vise, om også det ekstra eftersyn er foretaget, hvis der er tale om en mere end 20 år gammel mølle. De firmaer, som står for ISO9000-certificering af servicefirmaer, tager stikprøver hos de firmaer, der servicerer vindmøller,” forklarer Strange Skriver, Nordic Wind Consultants.
”Hvis nu servicerapporten på den ældre vindmølle skulle afsløre, at 20 års-service ikke er udført, får servicefirmaet pålæg om at sørge for det. Og det bliver derefter kontrolleret, at det sker,” uddyber Strange Skriver.
Kontrol indberettes ikke i sig selv til Energistyrelsen, som dog bliver orienteret via servicefirmaets lovpligtige indberetning af service på vegne af vindmøllens ejer. Ejeren skal i øvrigt selv også have tilsendt servicerapporten.
“Service-pirater” er forsvundet
En positiv følgevirkning af den lovpligtige indberetning har været, at de såkaldte ”service-pirater” er forsvundet. Det var servicefirmaer, der dukkede op, men som ikke var godkendt til at udføre service på vindmøller. De var i nogle tilfælde heller ikke var kvalificeret til det.
I dag er alle danske servicefirmaer, der arbejder på vindmøller på over 40 kvadratmeter rotorareal, enten godkendt af Energistyrelsen eller certificeret til at udføre vindmølleservice. Kvalifikationer og deres navne fremgår af Energistyrelsens hjemmeside.
Disse ting skal kontrolleres
Det udvidede serviceeftersyn for vindmøller, der er over 20 år, skal hvert år omfatte et eftersyn af:
Hvert tredje år skal vingerne efterses ved visuel kontrol på tæt hold med efterfølgende evaluering. Alt skal dokumenteres i vindmøllens servicemanual. Også vindmøller, der er ude af drift, skal have udført dette serviceeftersyn mindst en gang om året eller oftere, hvis manualen for møllen dikterer det.
Hvis vindmøllen har været ude af drift i længere tid, skal der derudover foretages en funktions- og sikkerhedstest, før møllen sættes i drift igen. Generelt er en vindmølles service altid ejerens ansvar. Servicefirmaet har dog ansvaret for, at indberetninger til Energistyrelsen bliver foretaget korrekt. I øvrigt gælder straffeloven ved overtrædelser, oplyser Strange Skriver.