FOR MØLLEEJERE

Nedtagning af brugte møller kan nu koste dyrt

Det kan blive en dyr fornøjelse, når 20.000 vindmøller skal pilles ned inden for de næste cirka ti år

Af Torgny Møller

I løbet af de kommende ti år skal skønsmæssigt 20.000 vindmøller pilles ned i Danmark, Tyskland og Holland. Og der kan vente ejerne en ubehagelig økonomisk overraskelse, hvis de ikke har afsat betydelige beløb til formålet, vurderer Michael Kristensen, PJ Windpower, som køber og sælger brugte vindmøller til eksport eller deponering, f.eks af vinger.

Han advarer om, at den i mange år gamle ”sandhed” - især fra sælgere af ældre vindmøller - ikke holder mere. Tidligere sagde især sælgere af ældre vindmøller, at nedtagning af en vindmølle ikke er noget, køberen behøver at bekymre sig om. Møllens skrot/eksport-værdi kunne gå lige op med udgiften til at få fjernet vindmøllen og fundamentet, sagde man, men den holder ikke mere.

Sovepude

Det kan være en farlig sovepude, advarer Michael Kristensen, som også er medlem af Danmarks Vindmølleforenings bestyrelse.

Han har mødt problemet f.eks. i forbindelse med en landmands konkurs. Her overtog en anden landmand jorden, hvorpå der stod en mølle på lejet grund. Den nye ejer af jorden, der er juridisk ansvarlig for jordens retablering, når møllen er udtjent, spurgte, hvad han kunne vente af udgifter ved fjernelse af mølle og fundament. Beløbet var her ca. 100.000 kr. for arbejdet plus køreplader for op til 40.000 kr.

Udgiften stiger med møllens størrelse

Omkostningerne afhænger af møllens størrelse, bl.a. fordi større kraner koster mere i leje end små.

Michael Kristensen nævner et andet eksempel med en større mølle, hvor fjernelsen af mølle og fundament inkl. kranleje og retablering af kørevej løb op i 500.000 kr.

Møllerne til nedtagning værdisættes ofte til nul kroner, selvom man kan forsøge at sælge møllen som skrot og vingerne som reservedele, hvis de er i god stand. I modsat fald koster deponi af vingerne penge.

Husk at afsætte pengene

Udgifterne til nedtagning af møller og fjernelse af fundamenter varierer med de lokale forhold.

Så det er med forbehold, at Michael Kristensen skønner, at udgiften for en 200-250 kW-mølle kan ligge på 70-80.000 kr., mens det kan koste 110-150.000 kr. at få fjernet en mølle i 600-660 kW-størrelsen og en halv million kr. at få fjernet en 2 MW-mølle.

”Så hvis mølleejeren ikke sørger for i årenes løb at afsætte penge til fjernelse af mølle og fundament, kan det ende med en træls regning i den sidste ende,” advarer han.

Brugte møller ikke længere så attraktive

Der har tidligere været et større marked for nedtagne møller. Men i takt med, at møllerne bliver ældre, og nettilslutnings-kravene ude verden er blevet mere komplekse, er de gamle møller ikke længere så attraktive, som de har været. Det betyder, at langt de fleste af de møller, der nedtages i dag, skal skrottes og derfor udløser en udgift, siger Michael Kristensen.

”I Tyskland har det faktisk til dato været sådan, at man ved lov skulle lægge penge til side hvert år som sikkerhed for fjernelse af møllen, fundament og retablering af området. Når der i dag opstilles en ny mølle i Tyskland, skal der imidlertid lægges en bankgaranti på udgiften for nedtagningen af møllen til sin tid, i stedet for en depotkonto som hidtil. Omkostningerne til de store nye møller løber nemt op i en million kroner eller mere,” siger Michael Kristensen.