Lokale beboere i Nordjylland har skabt en ny model for større lokalt ejerskab til nye vindmøller på land. Den åbner mulighed for, at op mod halvdelen af møllerne i Danmarks største møllepark bliver på lokale hænder.
Af Torgny Møller
Det lokale bopælskrav, som oprindelig var knyttet til ejerskab af både enkeltmands- og fællesmøller, blev fjernet i sidste århundrede og åbnede for, at ”tandlægen i København kunne stille en vindmølle op i Vestjylland”, som det ofte blev udtrykt. Fjernelsen af den lokale tilknytning tændte bålet af nabo-protester mod vindmøller.
Mølleparken Nørrekær Enge, som både Aalborg og Vesthimmerlands kommuner netop har godkendt plangrundlaget for, bliver dobbelt så stor som Danmarks største møllepark på land i dag.
Over 1.000 medejere
Den bliver rejst af Vattenfall, men med over 1000 medlemmer og 17 lokale foreninger samlet i Nørrekær Enges Vindmølleforening som medejere. De har stiftet den lokale vindmølleforening netop for at sikre, at lokalsamfundet, som ”lægger hus” til nye vindmøller, også får en del af det økonomiske overskud, så lokalsamfundet forbliver attraktivt.
Lokal vind skal gavne lokalt
“Et lokalt vindmølleprojekt skal komme alle til gode. Vindmøllerne skal være løftestang for lokal udvikling. Det er borgerne i lokalområdet, der skal leve med vindmøllerne som naboer – derfor skal de også have del i overskuddet,” siger næstformand i Nørrekær Enges Vindmølleforening, Helge Christiansen. Han fortsætter: “Vi ønsker, at vores vind skal skabe velstand i vores område. Vi arbejder for at sikre et lokalt medejerskab til vindmøllerne i Nørrekær Enge i form af møller til en lokal, almennyttig fond, hvis formål skal være at støtte lokal udvikling i området. Det skal være en kompensation for det værditab og de gener, området lider, hvis der opsættes flere møller i Nørrekær Enge. Ved at sikre en lokal udvikling, genskabes en balance i lokalområdet, der gør, at området fortsat fremstår som et lokalsamfund, der har en værdi for beboerne, og derfor fortsat er attraktivt at bo i.”
Unikt for Danmark
Helge Christiansen peger på, at de lokale foreninger, med deres mange forskellige formål, er noget unikt for Danmark og en central del af dansk kultur:
“Formål og overskudsanvendelse af den fond, vi arbejder for at stifte, skal formuleres, så der er et sammenfald med foreningernes interesser. Hermed vil de lokale foreninger i stor udstrækning kunne bidrage til udvikling af kultur, idræts- og erhvervsliv. På den måde sikres samtidig en lokal accept af vindmølleprojektet,” påpeger han.
Ville have protesteret uden lokalt medejerskab
Over halvdelen af alle beboere over 18 år indenfor 4,5 km fra møllerne har meldt sig ind som medlemmer i foreningen sammen med de 17 lokale foreninger. Første skridt er taget med Aalborg og Vesthimmerlands byråds godkendelse af projektet. Det varer ifølge Helge Christiansen et års tid, før man har overblik over detaljerne, herunder projektets samlede pris og finansieringen.
I alt vil parken i 2021, når samtlige møller efter planen sættes i drift, omfatte 49 møller, heraf 36 nye, med en samlet effekt på 150 MW. Møllerne vil levere 400.000 MWh årligt og vil kunne forsyne 100.000 husstande. Der er afgivet købstilbud på op til 26 ejendomme for at sikre afstand til naboer.
Finansiering skal på plads
”Samarbejdsaftalen med Vattenfall er et stort skridt i retning af at sikre et lokalt forankret folkeligt medejerskab til møllerne i Nørrekær Enge. Nu vil vi koncentrere vores indsats om også at kunne tage det sidste skridt, nemlig at få en endelig finansiering på plads. Vi håber og tror på, at det vil lykkes, så vi kan bidrage med midler til lokale udviklingsprojekter i området,” siger Helge Christiansen.
Lokalt ejerskab er afgørende
Det har ifølge Helge Christiansen været afgørende for Nørrekær Enges Vindmølleforening at genindføre det lokale tilhørsforhold og ejerskab til nye møller. Han siger rent ud, at ”vi ville have protesteret mod møllerne, hvis det ikke var lykkedes at sikre et lokalt og folkeligt forankret ejerskab”.
”Vi er glade for samarbejdsaftalen med Vattenfall. Den giver mulighed for, at op mod halvdelen af møllerne i projektet bliver på lokale hænder. Dels hos de lokale lodsejere, dels i form af naboernes køb af naboanparter og endelig i form af møller til vindmølleforeningen,” slutter Helge Christiansen.
Nørrekær Enge-projektet bliver dobbelt så stor som Danmarks hidtil største landmøllepark. Og op mod halvdelen af møllerne bliver lokaltejede.
Visualisering: Urland