muligheder for renovering

Nyt liv til ældre vindmøller

En totalrenovering er en stor investering, men kan i mange tilfælde være den bedste og mest økonomiske løsning til en fortsat drift.

Af Stine Leth-Nissen

Firmaet WindTech i Herning arbejder på tværs af landegrænserne for at renovere hovedkomponenter i vindmølle. De totalrenoverer også ældre naceller.

”Vi får opringninger fra mølleejere, der er sikre på., at der aldrig vil komme større møller op, hvor deres mølle står nu,” siger Carl Ingemann Slyk, der er administrerende direktør for WindTech.

Derfor melder spørgsmålet sig, om en totalrenovering af møllen kan komme på tale.

Og ifølge Carl Ingemann Slyk skal man ikke regne med hjælp fra myndighederne:

”Vi får ikke noget fokus på de mindre møller under 2 MW i de kommende år. Derfor skal mølleejere ikke forvente, at der vil være tilskud til renoveringen, og det vil i mange tilfælde heller ikke være muligt at etablere nye møller på deres jord. Så hvorfor ikke levetidsforlænge møllen?”

En stor renovering

Også derfor er det oplagt for Windtech at renovere og levetidsforlænge de ”gamle” møller, der nu er ved at runde de tyve år:

”Vi har lige totalrenoveret en vindmølle på Lolland, en Bonus 500 kWh. Ejeren ønskede, at vi tog det hele med, når vi alligevel var i gang med gearet. Så derfor har vi renoveret generator, gear og krøj, samt sat en anden hovedaksel i. Vi har også etableret nye vingelejer og gennemført en mindre renovering af vingefladerne. Det giver meget god mening med en fuld renovering, da man vil kunne konstatere, at møllestoppene er reduceret væsentlig. Det samme gælder udgifterne til kran,” fortæller Carl Ingemann Slyk.

Med den nyrenoverede mølle vil ejeren kunne producere strøm uden bekymringer de næste ti år.

God investering

I Danmark har WindTech stået for et par andre, store renoveringer blot inden for det sidste års tid.

”Ganske vist koster det omkring 750.000 kr. at totalrenovere en 650 kW mølle,” siger Carl Ingemann Slyk, ”men investeringen er betalt hjem efter fire år, og så er der stadig en del år tilbage, før de store reparationer igen melder sig. Jeg kan ikke investere i noget andet i Danmark, der giver mig så godt et afkast på så kort tid.”

Om investeringen er pengene værd, kommer selvfølgelig an på mange ting som møllens placering og generelle tilstand.

WindTech mener, at de med renoveringerne har fundet sig en reel niche i Danmark, men de anbefaler også vindmølleejerne at gennemtænke deres situation, inden de kaster sig ind i et større renoverings-eventyr:

”Man skal overveje, om der kommer til at stå en ny mølle på stedet inden for to år, eller om vi taler om en helt anden tidshorisont,” understreger Carl Ingemann Slyk.

Elprisen

Også elprisen har stor betydning:

”Vi nærmest skovede møllerne, da elprisen var nede på 10 øre, for så kunne det ikke betale sig at forlænge møllens liv. Men når prisen kommer op på 25 øre eller mere, kan vi helt sikkert mærke efterspørgslen,” understreger Carl Ingemann Slyk.

Han bemærker også, at det at skaffe sig af med en gammel vindmølle faktisk er en relativt stor CO2-udgift både til at fjerne den gamle og måske til at sætte en ny mølle op. Den udgift tænkes ikke med, når man over en kam vil have de ældre møller nedlagt.

Wind Denmark afholder 8. oktober regions­møde hos WindTech, som har lovet både lagkage og faglig sparring.

Se programmet for alle 5 regionale møder på næste side.

foto%20wind%20tech%20artikel.jpg

Her renoveres krøjekrans og bundramme på en V47-mølle.
Foto: WindTech